El Blog del Parc Audiovisual

Notícies sobre el Parc Audiovisual de Catalunya (Terrassa-Barcelona): de projecte a realitat


Parc Audiovisual de Catalunya

El Parc Audiovisual de Catalunya és un gran complex industrial i d'activitats relacionades amb la producció audiovisual: producció, serveis, formació i R+D, així com equipaments complementaris. Comptarà amb més de 70.000 m2 d'instal.lacions, dels quals ja estan finalitzats 1.800 m2 de platós i 3.200 d'espais per a activitats i serveis auxiliars.

La "fórmula" del Parc Audiovisual de Catalunya és la combinació d’una sèrie d’elements que asseguren l’atractiu per a les empreses i activitats i l’assoliment dels objectius d’interès públic de les dues administracions que l’impulsen, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Terrassa:

CENTRE DE PRODUCCIO AUDIOVISUAL. Un complex que preveu disposar de fins a 7/8 platós de cinema i tv, de dimensions i característiques molt diverses (600, 1200, més de 2.000 metres quadrats...). Els diferents platós compten amb una sèrie de serveis auxiliars o satèl.lits (vestuaris, maquillatge, perruqueria, atrezzo, sastreria, magatzems, espais polivalents, tallers, sales de control, sales de postproducció), que es poden combinar de diverses formes en funció de les característiques i format de cada producció audiovisual (llargmetratges, programes de tv amb o sense públic, espots publicitaris, tv-movies, sèries de tv...). En total, aproximadament 20.000 metres quadrats d’instal.lacions.

PRODUCCIO DIVERSIFICADA. L'ús combinat dels platós per a produccions cinematogràfiques nacionals i internacionals, grans/mitjans programes de televisió per a cadenes nacionals i estatals, tv-movies o espots de publicitat, permetrà assegurar un nivell d’ocupació òptim per a les instal.lacions. Pel que fa a la durada dels rodatges, s’aposta també per una combinació de produccions de llarga durada (p.ex. programes i sèries de televisió, idealment per a diverses temporades), de durada mitjana (que es poden situar entre 2 o 3 mesos) i de curta durada (tv-movies, espots publicitaris, clips musicals…).

COMPETITIVITAT I CARACTER PUBLIC DEL COMPLEX. El Centre de Producció Audiovisual s’estructura en dos grans àmbits, per garantir per una banda els objectius d'interès públic i per l'altra la competitivitat i ocupació del complex: instal.lacions gestionades directament per Parc Audiovisual i instal.lacions gestionades per grans grups de producció (com els Estudis Filmax, per exemple), que actuen com a motors i aliats estratègics del centre.
PARC D’EMPRESES I ACTIVITATS. Situat a l’antic edifici central del complex, compta amb 50.000 metres quadrats disponibles per a empreses i activitats de producció audiovisual i similars. Inclou la previsió d’un hotel amb més de 7.000 metres quadrats, així com altres instal.lacions de serveis a la comunitat empresarial.

COMBINACIO DE GRANS, MITJANES I PETITES EMPRESES. La combinació d’empreses de diferents dimensions, que cobreixin totes les facetes del sector audiovisual, situades en un entorn que afavoreix la proximitat, permetrà configurar un complex que afavoreixi la cooperació, les sinèrgies i que respecti la independència i l’esperit de cada empresa o projecte.

COMUNICACIONS. El complex se situa al nord de Terrassa. Compta ja amb bones comunicacions, que es veuran extraordinàriament millorades amb l’estació nord del Metro del Vallès (FGC, a Can Roca) i amb la futura autovia Terrassa-Abrera.

ENTORN NATURAL. El Parc Audiovisual es troba al peu del Parc Natural de Sant Llorenç, un paisatge extraordinari i únic a l’entorn metropolità de Barcelona.

Actuacions en marxa: de projecte a realitat

El programa d'obres i Pla Director del Parc han portat a definir una primera fase d’actuacions a la zona nord, en la qual se situa una part del Centre de Producció Audiovisual del propi Parc i el conjunt d'instal.lacions dels futurs Estudis Filmax. Han quedat acabats 2 platós (1.200 i 600 m2), d'alta qualitat i un edifici tecnològic i logístic (més de 3.000 m2) per a serveis i equipaments audiovisuals. S'han fet ja els primers rodatges als platós, amb resultats satisfactoris.

S'han iniciat també accions d'enderroc a l'interior de l'edifici per generar oficines del grup Filmax, una primera part del Parc Empresarial (oficines i serveis de producció, a disposició d'empreses) i espais de serveis del futur Centre de Producció Audiovisual (camerinos, espais per a sales de maquillatge, perruqueria, vestuaris, sales polivalents, controls tècnics…).

En aquests moments s’està iniciant la 2a fase, que preveu les següents actuacions:

-Urbanització de la zona nord del complex, accessos, entrada, espais d'aparcament, infraestructures de serveis, canalitzacions, etc

-Inici d'obres de rehabilitació i construcció d'espais i instal.lacions a l'interior de l'edifici.

-Inici d'obres de l'Arxiu Nacional de la Filmoteca de Catalunya (nau subterrània i petit edifici de serveis en superfície, amb uns 3.000 m2).

-Projectes de nous platós i edificis de serveis auxiliars (a construir a mesura que es concretin les necessitats i les demandes de les empreses), projectes de rehabilitació interior i exterior de l'edifici central.

-Projecte "El Bosc Animat" (denominació provisional): definició de les característiques i forma de gestió d'un complex d'oci i divulgació audiovisual a la finca de l'antic centre Fàtima. Combinarà la difusió del món del cinema i el dibuix animat, el respecte i divulgació de l'entorn natural i activitats d'oci per a públic familiar i educatives per a escoles i nens i nenes.

Cooperació Ajuntament-Generalitat

La Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Industries Culturals-ICIC) i l’Ajuntament de Terrassa (a través de la societat municipal Patrimoni Audiovisual SL) van constituir el juny de 2006 l'empresa PARC AUDIOVISUAL DE CATALUNYA SL, que és la societat gestora d’un dels principals complexes audiovisuals del sud d’Europa, a Terrassa (Barcelona). El capital de la societat s’estructura de la següent manera: Ajuntament (80%)i Generalitat (20%), i aquesta composició es reflecteix també en els òrgans de l’empresa (Junta General i Consell d’Administració).

Es complia així amb el que disposa el conveni de col.laboració establert entre les dues administracions el juliol de 2004, que estableix per una banda les bases de creació d’aquesta societat i per l’altra implica la cessió de l’espai necessari per situar al Parc Audiovisual en un futur molt proper l’Arxiu de la Filmoteca de Catalunya, on es conservarà tot el patrimoni cinematogràfic del nostre país.

L’acord entre Generalitat i Ajuntament el van signar la consellera Caterina Mieras i l’alcalde Pere Navarro, i fou aprovat pel Govern de la Generalitat, una vegada finalitzats tots els tràmits administratius.

Antecedents

El projecte "Terrassa Ciutat Audiovisual" inicia la seva gestació l’any 2001 i es desenvolupa a partir de 2002 amb la recuperació per part de l’Ajuntament de Terrassa de l’antic Hospital del Tòrax, un edifici de pràcticament 50.000 metres quadrats situat al nord de la ciutat i al peu del Parc Natural de Sant Llorenç. Entre 2003 i 2004 s’avança en el disseny del projecte, la recerca i establiment d’aliances estratègiques amb empreses del sector i el món de la formació audiovisual i en la preparació d’un pla de viabilitat. El projecte va ser aprovat al Ple municipal per unanimitat i a partir de 2005, en paral.lel amb el procés de negociació d’una operació de finançament per més de 35 milions d’euros, es van iniciar les obres de construcció del nou complex.

La constitució de la nova societat, Parc Audiovisual de Catalunya SL, obre una nova etapa en el projecte, a partir de mitjans de 2006.

El projecte s’estructura en 4 grans eixos estratègics:

1) Creació d’infraestructures audiovisuals, orientades a la producció, i atracció
d’empreses i projectes al Parc Audiovisual de Catalunya.

2) Potenciació de l’oferta formativa audiovisual.

3) Generació d’activitats (festivals, fires, mercats...) al voltant del sector audiovisual.

4) Generació d’oferta lúdica i divulgativa orientada al públic familiar i al gran públic i centrada en el cinema, l’animació i l’audiovisual en general.

Estructura

El conjunt del projecte audiovisual, que té un elevat valor estratègic per a la ciutat i també per alpaís, es gestiona a través d’una estructura que aposta per l’agilitat, la cooperació i l’aprofitament òptim de tots els recursos disponibles.

SEGUIMENT PER PART DELS GRUPS POLITICS MUNICIPALS. El Parc Audiovisual, en la fase de projecte i en l'actual ja d'inici d'activitat, ha estat considerat desde el primer moment com un tema estratègic de ciutat i ha obtingut el consens de tots els grups polítics de l'Ajuntament de Terrassa. Per això s'han creat o s'utilitzen una sèrie d'instruments i òrgans de seguiment, supervisió política i de diàleg:
-Junta de Portaveus
-Comissió de seguiment de projectes estratègics, a la qual periòdicament es presenten informes sobre el projecte i es debaten les principals decisions.
-Juntes i consells d’administració de dues societats exclusivament municipals : Patrimoni Audiovisual SL i Societat Municipal de Comunicació de Terrassa SA.

DELEGAT DE L’ALCALDE PER A PROJECTES ESTRATEGICS. El delegat de l'Alcalde per a projectes estratègics de ciutat, Pere Montaña, té dintre del seu àmbit de competències el Parc Audiovisual. Orgànicament, se situa dintre de l'àrea de Presidència.

LA SOCIETAT GESTORA. La societat gestora "Parc Audiovisual de Catalunya SL", presidida per l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, és l'autèntica eina de gestió del complex. En aquests moments s’està dissenyant i construint l’equip d’aquesta societat, aprofitant al màxim els recursos ja disponibles a l'organització municipal.

El consell de la nova societat compta amb la presència de representants dels dos socis, que aporten la seva capacitat i experiència per tirar endavant una empresa i assolir els objectius marcats per l'Ajuntament i la Generalitat.Aquesta és l'estructura adequada per a una empresa que ha de funcionar i treballar en un sector molt dinàmic i competitiu.

El president és l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro. Al consell d'administració hi figuren representants de l'Institut Català de les Indústries Culturals ICIC (director/a i coordinador/a de l'àrea audiovisual) i diversos professionals en representació de l'Ajuntament: Pere Montaña (gerent d'Urbanisme i conseller delegat), Vicente Marcio (gerent de la societat), Josep Manuel Rodríguez (director de serveis de Presidència), Francisco Sánchez (director de Serveis Generals i Hisenda), Joan Rovira (director de serveis d'Imatge i Comunicació i gerent de la Societat Municipal de Comunicació).

LA SOCIETAT PATRIMONIAL. La societat "Patrimoni Audiovisual SL", de la qual és conseller delegat el regidor Jordi Ballart (regidor delegat d'Imatge i Comunicació i conseller delegat de la Societat Municipal de Comunicació), té al seu càrrec la gestió del patrimoni (finca i edifici) que l'Ajuntament ha posat al servei del projecte. Es la societat que participa amb un 80% en la seva filial "Parc Audiovisual de Catalunya SL". Ha efectuat inicialment obres i actuacions, i ja ha cedit tota l’activitat de gestió a l'empresa gestora.

TERRASSA FILM COMMISSION. La Societat Municipal de Comunicació té al seu càrrec el servei públic Terrassa Film Commission (encarregat de la promoció de rodatges a la ciutat, servei de finestreta única i oferta general de serveis sense ànim de lucre) i la gestió del Cinema Catalunya (on Generalitat i Ajuntament col.laboren també estretament en la subseu de la Filmoteca de Catalunya a Terrassa). La Film Commission se situa com un instrument de suport al conjunt del projecte i coopera amb altres Film Commission.

S’ha completat així al 100%, entre finals de 2005 i 2006, l'arquitectura de gestió prevista per al projecte, i s’han posat en marxa les dues societats sobre les quals pivota. Això ha estat possible especialment a partir de la firma de l’operació de crèdit per a les obres, el gener de 2006, i de l’aprovació del Pla Especial del Parc Audiovisual, que desenvolupa el Pla d'Ordenació i dibuixa el futur del complex a mig i llarg termini.